Loop jij de lichtroute door Utrecht?

We nodigen je uit om te komen genieten van een route vol lichtkunst langs iconische gebouwen en plekken. Wandelend of op de fiets kom je onder andere langs Molen de Ster, het Centraal Museum, het Spoorwegmuseum en de Cereolfabriek in Oog in Al. De route is niet alleen een visueel spektakel, maar ook een interactieve ervaring. Dus trek je warme jas aan, laat je leiden door het licht en geniet!

Datum

Zaterdag 28 december t/m vrijdag 3 januari

Tijd

17.00 uur - 21.00 uur
Op 31 december 17.00 - 01.00 uur

Aanmelden

Vrije toegang

Voor wie

Alle leeftijden

Zo ziet de lichtroute er uit

Sfeerimpressie

Veelgestelde vragen

Wanneer vindt de lichtroute plaats?

De lichtroute vindt plaats van zaterdag 28 december 2024 tot en met vrijdag 3 januari 2025, van 17.00 tot 21.00 uur. Op 31 december is de lichtroute langer geopend: van 17.00 – 01.00 uur.

Is de lichtroute gratis?

Ja, de route is gratis. Je hoeft geen ticket te kopen.

Is het evenement toegankelijk voor mensen met een beperking?

We werken momenteel hard aan het verbeteren van de toegankelijkheid van ons evenement en streven ernaar om het voor iedereen goed bereikbaar en aangenaam te maken. Als je specifieke wensen of vragen hebt over de toegankelijkheid, neem dan gerust contact met ons op via stadsevenementen@utrecht.nl. We kijken ernaar uit om samen te zorgen voor een comfortabele ervaring voor iedereen!

Hoelang duurt de lichtroute?

Als je de lichtroute lopend aflegt, raden wij aan om de route op te delen in vier delen van
ongeveer een uur.

- Ten noorden van de binnenstad volg je de route: HKU Oudenoord, Sint Maarten school.
- Ten oosten van de binnenstad volg je de route: Griftpark, Anatomiegebouw,
Spoorwegmuseum.
- Ten zuiden van de binnenstad volg je de route: Centraal Museum, Voormalig Pieter Baan Centrum, Nieuw Rotsoord
- Ten westen van de binnenstad volg je de route: Stadskantoor, Molen de Ster, Cereolfabriek.

Ben je met de fiets? Dan duurt de lichtroute van 19 kilometer in totaal ongeveer drie uur.

Wie organiseert de lichtroute?

De gemeente Utrecht werkt voor de invulling van de lichtroute samen met LiGHT-UP Collective, een Utrechts initiatief dat voornamelijk bestaat uit beeldend en uitvoerend kunstenaars en creatieve programmeurs. Maar LiGHT-UP doet veel verschillende projecten! Ook werken ze bijvoorbeeld samen met muzikanten, leerkrachten of designers uit heel andere disciplines. Al vanaf 2008 is LIGHT-UP bezig met het tekenen met licht en waren ze de absolute koploper in dit genre. Dat projecteren in de openbare ruimte door zoveel andere partijen is opgepakt, juichen ze toe: ‘Het is een fantastische manier om kunst op interactieve manier voor een groot publiek toegankelijk te maken!

Heeft de lichtroute een start- en eindpunt?

Nee, de lichtroute heeft geen start- en eindpunt. Je kunt de route op elke plek starten en/of eindigen.

Kan ik onderweg iets eten of drinken?

Ja, op verschillende locaties is horeca aanwezig: Sint Maarten School, Spoorwegmuseum, kinderboerderij Nieuw Rotsoord en Molen de Ster. Eten en drinken is voor eigen rekening.

Is deze lichtroute een onderdeel van de stadstour Utrecht Lumen?

Nee, deze lichtroute is speciaal ontwikkeld voor de jaarwisseling. Ook plekken en gebouwen buiten het stadscentrum zijn nu te bewonderen.

Oud & Vanaf Nu

Waarom doen we dit?

De gemeente organiseert evenementen en biedt Utrechters subsidiemogelijkheden aan, zodat zij op eigen initiatief activiteiten kunnen organiseren tijdens oud en nieuw. Zo maken we samen nieuwe tradities voor een jaarwisseling zonder vuurwerk!

Het afsteken van vuurwerk veroorzaakt elke jaarwisseling overlast voor mens, dier en milieu. Ook kost het de maatschappij geld, door brand en schade in de openbare ruimte. De maatschappelijke oproep om de jaarwisseling anders te vieren, wordt steeds sterker. Vanaf nu kiezen we daarom niet meer voor vuurwerk, maar wél voor het milieu, de dieren, de kwetsbare buur én voor minder ongelukken. De gemeente organiseert evenementen en biedt Utrechters subsidiemogelijkheden aan, zodat zij op eigen initiatief activiteiten kunnen organiseren. Zo maken we samen nieuwe tradities voor een jaarwisseling zonder vuurwerk!